HomeGodt foder er grundlaget for alt

Godt foder er grundlaget for alt

Læs i denne blog “Godt foder er grundlaget for alt”, hvordan du kan spare på de høje foderomkostninger og få mest muligt ud af grovfoderet.

15 marts 2021

Lidt endnu en gang, og græsset vil være foran den (stabile) dør. Køer løber og hopper, når de får lov til at komme ud for første gang. De smider deres bagben i luften og går på skøre kaperspring. En fest! Glade køer gør folk glade. Landmanden gør også alt hvad han kan for at holde sit kvæg sundt (og lykkeligt). Når alt kommer til alt: sund husdyr betyder, at dyrene presterer bedre og giver mere mælk.

Verdeniveau

Dyresundhed i hollandsk husdyrbrug er af høj standard. Ud over de lovmæssige krav er der yderligere krav til dyresundhed og dyrevelfærd. Globalt er Holland kendt for god mælkekvalitet, og den hollandske økonomi drager fordel af dette.

Omkring 60 til 70% af mælkeproduktionen kommer fra grovfoder. Og de hollandske landmænd gør meget for det. Sunde køer giver simpelthen god mælk. Og de vil bare have, at deres dyr skal være okay. Så der lægges ekstra vægt på køernes indkvartering, pleje og sundhed. I gennemsnit har en gård hundrede malkekøer, og kvæget får så meget foder som muligt fra deres eget land. Du vil også have grovfoder af god kvalitet fra landet i koen.

Grovfoder er grundlaget

God grovfoder er grundlaget for alt og derfor vigtigt. Et spørgsmål, der vedrører mange landmænd, er hvordan man får mere ud af grovfoder. Ligesom vi vil spise godt, vil koen naturligvis også have det. Og du vil hurtigt nok bemærke, hvad hun kan lide. For eksempel er det første græs, der kommer ud af landet om foråret, det bedste; græs er rig på energi og sukker. Udover græs – den største del af foderet til ko – er majs også på menuen; også højt i energi og lavt proteinindhold. Derudover er der tilskud med koncentrat. God kontrol med koen og rantsammensætningen er en forudsætning for at opretholde sunde køer.

Grovhed knaphed

Klimaforandringer har dog konsekvenser for produktionen af ​​en god høst. Vi havde haft en tør sommer i tre år i træk. Tørke gør en god høst mere og mere vanskelig. Det er ikke utænkeligt, at grovfoderknaphed bliver et problem for landmanden. For ikke at nævne sociale spørgsmål som mængden af ​​kvælstofemissioner, der skal reduceres. Selvom Statistisk Nederlandene konkluderede, at kvælstofemissioner fra mejeriproduktion er 3,5% mindre end i 2018. Landmanden sidder fast. På den ene side for at reducere kvælstofemissioner og på den anden side den midlertidige begrænsning for at få lov til at supplere med koncentrater. God ernæring er virkelig den vigtigste del for gode køer.

Kapital

På trods af disse begrænsninger vil landmanden forsøge at få den bedste kvalitet af grovfoder til sit husdyr med sin årlige grovfoderplan. Den vigtigste kapital er landmandens jord med sine køer ved siden af. Uanset om han opbevarer græsset og majsen i en drivende silo eller en plansilo, er den korrekte konservering og tildækning uundværlig. Det betyder at bestemme det rigtige tidspunkt for ensilage, køre godt, så der frigøres mere ilt fra grovfoderet, og foderet kan konserveres hurtigere. Ville du kun have 5% tvang i ensilagen, så resulterer det hurtigt i et stort tab af ernæringsværdi. Foderet er mindre velsmagende for koen, og han optager mindre vems. Helt bortset fra andre yderligere problemer såsom nedsat yver- og klo sundhed og fertilitet. Derfor er det godt, at landmanden ved, hvordan man forhindrer opvarmning.

Rengør plansilo

Mange tab opstår stadig, når grovfoderopbevaring ikke går godt. En plansilo hjælper med at få mest muligt ud af det og opretholde en 1.000 VEM pr. Kg / ds. En ren og god placering af plansiloen er uundværlig såvel som et godt dæksel. Animationen om grøftens silo til fremtiden viser dette smukt. En høj akseltryk og hjultryk er vigtige for god komprimering. Generelt, jo højere plansilo, jo bedre komprimering og opbevaring. Sammenlignet med en række silo bruger du hele bredden i en plansilo for optimal komprimering. Så især i hjørnerne og kanterne. Hvis det ikke køres korrekt, skyldes det mest fodertab opvarmning. Med en grøftsilo af høj kvalitet reducerer landmanden grovfodertab og sparer således 5-10% på høje foderomkostninger. Og godt grovfoder sikrer igen højere og bedre mælkeproduktion. Så kniven skærer begge veje.

Råd

I fem årtier har vi placeret mange plansiloer på forskellige gårdhave i Holland og i udlandet. Sammen ser vi efter en skræddersyet løsning, når vi vælger en god plansilo. Brug for rådgivning? Kontakt en af ​​vores rådgivere for rådgivning i din situation. Eller sammensæt din plansilo selv med vores generator i tre enkle trin.