Bosch Beton - 330 meter lange zelfsluitende waterkering in  Spakenburg
HomeProjekterSelvlukkende dæmning beskytter Spakenburg

Selvlukkende dæmning beskytter Spakenburg

En selvlukkende dæmning med specielle støttemure fra Bosch Beton beskytter den hollandske by Spakenburgs historiske centrum mod oversvømmelser.

Dæmning med støttemure

Byggekonsortiet Van Heteren, Jansen Venneboer og den belgiske virksomhed Aggeres Flood Solutions realiserede dæmningen i Spakenburgs historiske centrum. På grund af den konstruktion, der blev valgt, og fordi svømmeren har en særlig udformning, udviklede Bosch Beton en speciel form. Vi fremstillede en meget speciel U-mur for at kunne garantere konstruktionens stivhed. De øvrige kajmure er også lavet af støttemure fra Bosch Beton. Støttemuren danner her basis for finishen med murværk.

Van Heteren kender vores specialer og kvaliteter inden for ingeniørarbejde og skræddersyede løsninger. Desuden har vi allerede et godt samarbejde med denne entreprenørvirksomhed inden for byggeri og anlæg. Derfor henvendte de sig til Bosch Beton med dette vanskelige projekt for dæmningen.

 Oversvømmelse

Nødvendigheden af dæmningen kan opstå ved vestenstorme med vindstyrke 11, som presser vandet i Eemmeer op i Spakenburg og overstrømmer kajerne både i Oude og Nieuwe Haven. Nu sættes den innovative selvlukkende dæmning automatisk i gang ved højvande. Det smukke historiske syn af fiskerlandsbyen er blevet bevaret, fordi denne dæmning kun er synlig ved højvande. Den drivende dæmning på 330 meters længde blev bygget i 2017.

Vandet hjælper til

Den innovative løsning får hjælp af selve vandet. I det nedgravede bassin er der integreret en drivende støttemur, der hviler på en svømmer på 30 cm bredde. Der er åbninger i vandsiden. Hvis vandstanden bliver højere end 60 cm over +NAP (dagligt vande ved Amsterdam), åbnes sluseportene og kan vandet strømme ind i bassinet. Derefter skubbes dæmningen op og baglandet er beskyttet mod oversvømmelse. Når vandstanden falder igen, sænkes dæmningen også automatisk.
>> Se, hvordan den selvlukkende dæmning fungerer

Årligt tilbagevendende testdag

Hvert år på tredje onsdag i september tester vandmyndigheden Waterschap Vallei en Veluwe den selvlukkende dæmning i Spakenburg. Testen er meget sensationel og tiltrækker mange forbipasserende, indbyggere og andre (udenlandske) interesserede. Under testen undersøger medarbejdere fra vandmyndighederne om systemet fungerer godt, om murene løftes lige op, om der ikke er revner eller andre defekter eller lignende.

Læs mere

Vil du vide mere om denne geniale dæmning? Så læs artiklen i “De Ingenieur” – Flexibele waterkering in Spakenburg (Fleksibel dæmning i Spakenburg)

Yderligere oplysninger

Vil du vide mere om dette projekt eller om, hvilke skræddersyede løsninger vi kan tilbyde med vores støttemure til vand eller specielle projekter? Så kontakt vores rådgivere helt uforpligtende.