Bosch Beton - Goede maisopslag is van belang
HomeDerfor er det vigtigt med en god majssilo

Derfor er det vigtigt med en god majssilo

En majsmark med tårnhøje planter er et velkendt syn, der hører sommeren til. Hvem har ikke prøvet at tage et billede af sin søn eller datter foran majsplanterne for at vise, hvor høje de er? Og de lækre majskolber, der bare bliver tykkere og mere synlige, for hver dag der går … Det ser så smukt og enkelt ud – men det er det ingenlunde. For de flotte høje majsplanter er afhængige af sommerens vejr.

5 august 2021

Efter en lidt kølig periode, hvor majsen ikke rigtig ville komme i vækst, begyndte den at indhente det forsømte. Men selv efter nogle solrige sommerdage vil der alligevel ikke rigtig komme gang i væksten. Når aksene er synlige og kolbebladene kommer, skal bestøvningen finde sted. Da omdannes sukkerstofferne til stivelse. I oktober måned skal den bedste majs bjærges fra marken. Og det bedste fra marken er også det, landmanden ønsker til sit kvæg, så de kan producere mest mulig mælk eller kød.

Majssilo

Det er vigtigt at opnå et maksimalt udbytte af grovfoderet. Men hvordan gøres det? Klimaforandringerne påvirker mulighederne for en god høst. Ud over græs står der majs på koens menu. Forud for en god konservering går en omfattende proces. Her er det vigtigt med en god plansilo. En silo, der f.eks. er syrebestandig. Som f.eks. hos mælkeproducent Denissen Van Tiggelen i Nispen (Holland), som har to plansiloer fra Bosch Beton, hvor han ensilerer henholdsvis majs og græs. Men det er også nødvendigt at tænke på fremtiden. Således har en mælkeproducent i Hechtel-Eksel (BE) investeret i en bæredygtig, langsigtet løsning med sin nye plansilo. Og en mælkeproducent i Grindsted fik samme ide. Han har investeret i en plansilo, som ikke kun bidrager til et bedre miljø, men også kommer de kommende generationer på gården til gode. Og en anden mælkeproducent i Dorsten Lembeck (DE) tænkte først grundigt over fremtiden, da han ville opføre en ny plansilo. Til et nyt biogasanlæg, hvortil der bl.a. bliver produceret majs, søgte en familiebedrift i Nordfrankrig først råd og vejledning hos Bosch Beton. Her endte vi med at montere fem nye plansiloer.

Hvad enten landmanden opbevarer majsen i en markstak eller plansilo, skal stakken fyldes, sammenkøres og tømmes på de helt rigtige tidspunkter. På den hollandske hjemmeside maïsexpert.nl kan man læse et bidrag fra Bosch Beton med detaljerede oplysninger om, hvordan man får det maksimale ud af sin plansilo.

Ren plansilo

Der opstår stadig mange tab, når grovfoderet ikke ensileres ordentligt. En plansilo gør det nemmere at opnå det maksimale udbytte og opretholde 1.000 VEM pr. kg tørstof. Her er det helt afgørende, at plansiloen er ren og har den rigtige placering, og at den er korrekt overdækket. Det illustreres på en god måde i denne animation om fremtidens plansilo. For at opnå en god sammentrykning er det vigtigt med et højt aksel- og hjultryk. Generelt gælder det, at jo højere plansiloen er, desto bedre bliver sammentrykningen og oplagringen. I modsætning til en markstak kan man i en plansilo udnytte hele bredden og dermed opnå en optimal komprimering, dvs. også i hjørnerne og langs kanterne. Det største fodertab opstår på grund af varmedannelse, som skyldes dårlig sammenkøring. Med en plansilo i høj kvalitet kan landmanden reducere sit grovfodertab og dermed spare 5-10 % på høje foderomkostninger. Et godt grovfoder fører igen til en højere og bedre mælkeydelse. Landmanden kan altså slå to fluer med et smæk.

Rådgivning

Gennem fem årtier har vi monteret utallige plansiloer på landbrugsbedrifter i ind- og udland. Sammen finder vi frem til en skræddersyet løsning, så kunden får den rigtige plansilo. Har du brug for rådgivning? Så tag helt uforpligtende kontakt til en af vores rådgivere og få råd og vejledning om netop din situation. Eller sammensæt selv din plansilo i tre nemme trin ved hjælp af vores generator.

Byg din plansilo

Med vores 3D-generator bygger du din egen plansilo i tre trin Bestem hvad du skal bruge siloen til, vælg en murtype og indtast målene på din plansilo og akseltrykket. Vælg en befæstelsestype, eventuelt tilbehør og ekstra serviceydelser. Inden for tre arbejdsdage efter modtagelse af din forespørgsel modtager du uden forbindende vores rådgivning, som tager højde for dine behov og ønsk