Bosch Beton - Boerenbedrijf
HomeHvordan landbrugere er på farten

Hvordan landbrugere er på farten

Landbrugere er i bevægelse, bogstaveligt og billedligt talt. Der sker meget i landbrugsverdenen. Kvælstofproblemer, klimaændringer, høje foderomkostninger, investeringer, lukning af bedrifter eller endog ekspropriation – hvad som helst. Kan landbrugere stadig være landbrugere, eller vil det snart blive et luksusfag?

11 februar 2022

Bekymrende landbrugere

Det går ikke godt for landmanden. Der er et fald i antallet af mælkeproducenter. Bedrifternes størrelse er steget betydeligt i løbet af de sidste tyve år. Selv om det er forskelligt fra region til region, vil denne udvikling kun fortsætte i fremtiden: færre gårde, flere køer.
Nedgangen i antallet af mælkeproduktionsbedrifter skyldes også, at der ikke er nogen virksomhedsoverdragelse, at der er mindre familier og at man kan vælge at lave noget andet end at drive en bedrift.
Med alle de bekymringer og regler, som landmanden skal forholde sig til i dag, bliver det stadig vanskeligere at drive et landbrug. Bondeprotester, traktorer i trafikpropper på motorvejen, vrede landbrugere på barrikaderne.
Ud over disse bekymringer er fremtiden også bekymrende. Landbrug handler om at drive forretning. Det forventes, at flere mælkeproducenter vil stoppe, fordi det bliver vanskeligere at holde bedriften kørende med alle de gældende foranstaltninger og andre supplerende regler. I gennemsnit stopper mere end én mælkeproducent om dagen sin virksomhed. Er den stadig rentabel nok, kan den opretholdes, er investeringen mulig eller ej? Det skønnes, at landbruget vil blive mindst 10-20 % dyrere. For slet ikke at tale om eventuelle problemer i forbindelse med virksomhedens succession. Ønsker du at påføre din søn eller datter disse problemer? Eller skal landmanden finde andre indtægtskilder, f.eks. campingpladser på gården, bed & breakfasts, børnepasning eller salg af egen mælk eller ost?

Kvælstofproblem

Vi har alle bidraget til, at mængden af reaktivt kvælstof i miljøet er steget betragteligt. Dette skyldes især den stigende trafik og industrien. Selv om vi alle har en andel i overskuddet af kvælstof, har landbrugssektoren fået det største ansvar for en stor del af kvælstofproblemet. Mængden af kvælstof, hovedsageligt ammoniak, er imidlertid støt faldende.

Tilbage til landmanden. For at reducere kvælstof yderligere er der behov for foranstaltninger. De foranstaltninger, som landmanden skal træffe, omfatter ændringer i foderet, reducerede gødningsemissioner, investeringer i bæredygtige stalde, skift til en anden type virksomhed og endog lukning eller ekspropriation.

Klimaændringer

En anden bekymring for landbrugerne er virkningerne af klimaændringerne. Det skiftende klima gør det vanskeligere at få en god høst. Tørre og våde perioder påvirker græs, majs og andre afgrøder. I år så vi f.eks., at majsen havde det svært med en kold start, hvor majsen ikke rigtig voksede. Majsen indhentede derefter igen. Med de få solrige (sommer)dage blomstrede majsplanterne heller ikke overalt. Majsen skal høstes i oktober, men landmanden høstede en masse umodne majs sidste efterår. I sommer måtte landbrugere i Limburg (NL), Tyskland og Belgien klare enorme skader som følge af oversvømmelserne i dette område. Skimmelsvampede sukkerroer, rådne kartofler, ødelagte stalde og tabte landbrugsmaskiner. Et tab på millioner af euro for landbruget.

Mælkepris

Den begyndende koronakrise førte til et fald i mælkeprisen. En høj mælkepris er godt for landmanden, men prisen svinger også som følge af udviklingen på markedet for mejeriprodukter. En god efterspørgsel på et kort udbud er gunstigt for prisudviklingen. Det tager ca. to måneder, før en stigende pris på mejeriprodukter fører til en højere mælkepris for mælkeproducenten. Desuden varierer de krav, som mælkeproducenten skal opfylde, fra mærke til mærke. Desuden har corona en indvirkning på forbrugernes adfærd og dermed på markedet for mejeriprodukter. Afslapninger vender denne tendens til det bedre.

Foderomkostninger

Du vil have en god høst i koen. Men hvis høsten er skuffende, og der derfor er mindre godt grovfoder, må landmanden investere ekstra i kraftfoder. Landbrugere i Europa er bekymrede over stigende foderomkostninger. Selv om mælkepriserne i øjeblikket ligger over gennemsnittet, er udgifterne til kraftfoder høje. Sidste år lå prisen på kraftfoder flere procent over rekordniveauet fra 2013. Disse højere omkostninger tynger balancen på mange mælkeproduktionsbedrifter.

Hjerte til landmanden

Bosch Beton har sine rødder i landmanden, i gården. Gert van den Bosch begyndte at lave små kvæggitre til sig selv i 1968. Landbrugere fra det omkringliggende område kom i stigende grad til ham for at få disse gitterriste. Bosch Beton blev kendt på markedet for sine store stræbevægge. På grund af vores oprindelse ligger landbrugereenes liv og deres virksomheder os meget på sinde. Vores rådgivere hører og ser de problemer og bekymringer, som han eller hun står over for hver dag. Vi ved, hvilke bekymringer han har, vi føler det også. For at gøre en forskel organiserede vi i 2020 en gevinst for en silo med plansiloer for at hjælpe landmanden. Vi mener, at landmanden fortjener det. Vi kan naturligvis ikke give en silo med slids væk hvert øjeblik. Det vi kan gøre er imidlertid at tænke sammen med landmanden og finde den bedste skræddersyede løsning sammen med ham.

En bæredygtig fremtid

En plansilo er en investering i og for fremtiden. Ved at innovere, udvikle og forbedre bæredygtigheden forbedrer vi konstant kvaliteten af vores produkter. En sådan silo vil holde i generationer.
En højkvalitets silo af høj kvalitet reducerer direkte tab af grovfoder og sparer 5-10 % af de høje foderomkostninger pr. gennemsnitlig mælkeproduktionsbedrift. Vi vender jævnligt tilbage til kunder, der beder os om at omplacere væggene. Nogle gange har murene stået på en gård i over tyve eller endog fyrre år i al slags vejr uden at miste noget af deres styrke. Vores faste kranpartnere omplacerer væggene og giver de gamle vægge et nyt liv. Og det passer perfekt til den måde, vi tænker på en bæredygtig fremtid.

Solid partner

Vi ser vores kunder som partnere, som vi indgår i et langsigtet, solidt og fremtidssikret samarbejde med. Det betyder, at vi altid tænker med dem og giver dem personlig og kompetent rådgivning, som er ærlig og oprigtig.

Vil du gerne vide mere? Du er velkommen til at kontakte en af vores rådgivere, helt uforpligtende. Vi vil gerne tænke sammen med dig!

Byg din plansilo

Med vores 3D-generator bygger du din egen plansilo i tre trin Bestem hvad du skal bruge siloen til, vælg en murtype og indtast målene på din plansilo og akseltrykket. Vælg en befæstelsestype, eventuelt tilbehør og ekstra serviceydelser. Inden for tre arbejdsdage efter modtagelse af din forespørgsel modtager du uden forbindende vores rådgivning, som tager højde for dine behov og ønsk