HomeProjekterBergsche Maas: Specielt projekt i “De Biesbosch”

Bergsche Maas: Specielt projekt i “De Biesbosch”

Et specielt projekt i den hollandske nationalpark De Biesbosch, hvor Bosch Beton leverede forskellige støttemure til det nye indtagspumpestation Bergsche Maas. Blandt andet støttemure med struktur til rugende svaler.

På vegne af G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf leverede Bosch Beton specielle støttemure til området omkring den nye indtagspumpestation Bergsche Maas. Indtagspumpestationen befinder sig i nationalparken De Biesbosch (9.640 hektar). Vandet fra Maas er en vigtig kilde til fremstilling af drikkevand og vand til industriel brug.

Svaler og struktur

Van der Ven bad os om at levere støttemure i henhold til udbudsspecifikationen til dette særlige projekt. Kun til den definitive struktur på murene foreslog vi et andet design; dette forslag blev med det samme modtaget med stor begejstring. Til denne ordre er der anvendt forskellige produkter fra Bosch Beton.

Vi leverede et antal standardstøttemure på op til 1,50 m højde. Over en længde på ca. 265 m leverede vi støttemure på 2,50 m højde med struktur. Svaler elsker at ruge i dette naturområde. Derfor er der i cirka halvdelen af støttemurene med struktur lavet såkaldte svalehuller, hvor disse trækfugle kan bygge rede. De første svaler flyttede ind allerede hurtigt efter opførelsen af murene!

Foruden støttemurene installerede vi også diverse vanger, trappeelementer, forsatsmure og sætningsplader. I juli 2020 leverede vi de første standardstøttemure, og derefter støttemure med struktur samt andre specialelementer i slutningen af 2020. De sidste leveringer til projektet i De Biesbosch fandt sted i begyndelsen af 2021.

Største indtagningspumpestation

Den ældste indtagningspumpestation daterer sig fra 1973 og trængte til at blive udskiftet. Vandvindingsselskabet Brabantse Biesbosch afgav Evides Waterbedrijf ordre til realisering af en ny vandindtagspumpestation ved Bergsche Maas. Royal HaskoningDHV udarbejdede i samarbejde med arkitektfirma Molenaar&Bol&VanDillen Architecten (Buro Kade) udkastet til den nye pumpestation. Med det formål at være forberedt på den stigende efterspørgsel efter drikkevand og vand til industriel brug samt med betydeligt større pumpekapacitet. Dette sikrer ferskvandsressourcerne som kilde til drikkevandsforsyningen for størstedelen af den sydvestlige del af Holland. Den nye indtagningsstation er Hollands største til indtagning af flodvand.

Natur

Pumpestationen er beliggende i et såkaldt Natura-2000-område. Med hensyn til designet skulle den nye indtagningspumpestation derfor passe ind i flod- og digelandskabet. I udkastet er der taget hensyn til bæredygtighed og de naturlige omgivelser. På forsiden genererer solpaneler (200 m2) en del af den nødvendige energi. Nu, hvor byggeriet er færdigt, opstår der højere naturværdier for flora, fauna og biodiversitet.

‘’Det var et behageligt og åbent samarbejde i udkast- og forberedelsesfasen, med et flot slutresultat af de leverede elementer.” Martijn Struijk – Entreprenørfirma G. van der Ven.

Yderligere oplysninger

Vil du vide mere om dette projekt eller om, hvilke skræddersyede løsninger vi kan tilbyde med vores støttemure? Så kontakt vores rådgivere helt uforpligtende.