HomeProjekter5600 m3 foderoplagring til et cirkulært kvægbrug i Schwarzwald

5600 m3 foderoplagring til et cirkulært kvægbrug i Schwarzwald

I 2018 tog familien Hammer det første spadestik til opførelsen af en helt ny gård i udkanten af Egenhausen i den tyske delstat Baden-Württemberg. Det var grundlaget til en gård, der er optimalt fremtidssikret i enhver henseende. Til oplagring af grovfoder valgte familien Hammer at bygge 6 plansiloer fra Bosch Beton.

Familievirksomhed investerer i fremtiden

Familien Hammer har i mange årtier drevet en gård med køer af ”Fleckvieh”-racen midt i landsbyen Egenhausen i den nordlige del af Schwarzwald. Med to opvoksende sønner voksede familiens ønske om at udvide gården, men gårdens placering i midten af landsbyen begrænsede muligheden for udvidelse. Da sønnen Florian i 2009 som den første besluttede sig for at tage en kandidatgrad i landbrug, tog efterfølgelsen for far Eberhard for første gang form. Efter at også sønnen Johannes i 2017 havde afsluttet sin uddannelse til landbrugstekniker, kunne familien med tillid investere i fremtiden og besluttede sig for at bygge en helt ny gård lidt uden for landsbyen.

Dyrevelfærd, arbejdsbesparelse med lav emission

Med beslutningen om at bygge en helt ny gård til næste generation blev ønsket om at blive endnu mere innovativ og bæredygtig, som familien havde drømt om længe, til virkelighed. Ved at udarbejde et meget innovativt og bæredygtigt overordnet koncept kvalificerede opførelsen af den nye gård sig bl.a. til subsidieordningen EIP-Agri (European Innovation Partnership). Kriterier. Til det formål er dyrevelfærd, reduktion af emissioner og mindre arbejdspres kernepunkter i opførelsen og virksomhedsdrift. Sammen med bl.a. entreprenørvirksomheden Seiler GmbH blev der udviklet et meget innovativt staldkoncept, hvor kvæget har særdeles meget plads, og urin og staldgødning kan opsamles på den mest effektive måde. I den forbindelse omdannes der en stor del af staldgødningen til energi ved hjælp af et 75 kWp biogasanlæg, og gården forsynes med strøm fra 500 kW solpaneler. På den måde er den nye gård i høj grad cirkulær med udsendelse af færre emissioner.

Takket være anvendelsen af mange nye teknologier er der usædvanlig fred og ro både blandt kvæget og i virksomhedsdriften. Det omfatter automatiserede fodrings-, gødnings- og malkesystemer. Fordi kapaciteten er fordelt på tre forskellige malkerobotter, udsættes køerne også for betydeligt mindre stress. Det samlede resultat af mere fred og ro, bedre hygiejne og mindre stress er, at mælkeproduktionen er klart højere og mere konstant, uden at der er behov for særlige fodertilskud. Derudover opdrættes også alle tyrekalve på selve gården, hvor de også bliver slagtet. Ovennævnte totalresultat medfører desuden en usædvanlig høj og bæredygtig kødkvalitet.

5600 m3 foderoplagring

Ved opførelsen af den nye gård på den 4,1 hektar store grund skulle der naturligvis også investeres i nye plansiloer til foderoplagring. Efter at familien Hammer havde udfyldt online plansilo-konfiguratoren kontaktede de Bosch Betons konsulenter. Efter detaljeret rådgivning på stedet begyndte opførelsen af 4 sammenhængende plansiloer med en lagerkapacitet på 3600 m3 i 2019. I 2021 er der tilføjet 2 yderligere siloer, hvilket øgede foderoplagring til 5600 m3. Plansiloerne er hovedsageligt bygget med U250HAK-elementer, hvorved der er skabt en gennemgang mellem hvert oplagringskammer. Det gør afdækningen af de høje siloer endnu sikrere, nemmere og mere overskuelig. På bagsiden af siloerne er der med LR125S-støttemure bygget en bagvæg, som man kan køre på for optimalt at kunne fylde og sammenkøre ensilagen. Samtidig kunne der kompenseres for en lille højdeforskel. Enderne af siloerne blev affaset på Bosch Betons fabrik og på stedet er der placeret trappetrin i dem.

Rollemodel

Med familien Hammers bæredygtige vision og en enestående arbejdsfordeling ser det hver dag stadig ud, som om gården er leveret for nogle dage siden. Sammen sørger familien for, at hver eneste hjørne på gården er pletfri, og at kvæget derfor nyder maksimal dyrevelfærd. Det gør familien Hammers gård og virksomhedsdrift til en rollemodel og inspiration for mange (internationale) landmænd og interessenter. Hver uge besøges gården af landmænd, der også ønsker at tage deres gård til det næste niveau. Bosch Beton er for nylig af Beratungsdienst für Milchviehhaltung und Futterbau Cawl blevet inviteret til at holde et kursus for 29 regionale landmænd i gårdens præsentationslokale.

Yderligere oplysninger

Vil du vide mere om dette projekt eller om, hvilke skræddersyede løsninger vi kan tilbyde med vores støttemure til plansiloer? Så kontakt vores konsulenter helt uforpligtende.