HomeProjekterCementfri støttemure til solcelleparken Branderwal

Cementfri støttemure til solcelleparken Branderwal

Som en af de første kunder i Holland tager solcelleparken Branderwal (Zonnepark Branderwal) en 100 % cementfri støttemursløsning i brug. Bosch Beton producerede og installerede denne unikke jordvold på betonproducentens tidligere fabriksområde, som nu er blevet til et sted, hvor der realiseres en særdeles innovativ solcellepark.

Fra fabriksområde til solcellepark

I Kootwijkerbroek, Holland, er en serie af de første 100 % cementfri støttemure blevet installeret på Bosch Betons tidligere fabriksområde. Støttemurene bruges til at integrere solcelleparkens indkøbsstation på en naturlig måde i parkens grønne vold. De første prøver af cementfri beton udførtes i Bosch Betons laboratorie, som dengang var beliggende på det gamle fabriksområde i Kootwijkerbroek. I 2019 flyttede Bosch beton til Barneveld, og den gamle fabrik kom til at stå i bæredygtighedens og energiomstillingens tegn. På de seneste år er den tidligere fabrik i bogstavelig forstand blevet “spist op” ved at genbruge den beton, der er blevet frigivet under demonteringen af den gamle fabrik. Det sidste betongranulat, der ved demonteringen er blevet frigivet, er for nylig blevet brugt til produktionen af nye støttemure. Dermed er cirklen sluttet igen.

Geopolymerbeton

Den cementfri teknologi, hvorved der fremstilles en såkaldt geopolymerbeton, er nu blevet udviklet så langt, at den kan anvendes i de første projekter. Udviklingsprocessen kræver tid, fordi denne betons konstruktionsmæssige egenskaber og kvalitetskarakteristika skal overvåges nøje og i lang tid. Til dette formål har Bosch beton udviklet en trinvis plan og er i begyndelsen af året begyndt at levere støttemure med nye betonrecepter. Ved opførelsen af jordvolden til solcelleparken Branderwal er der anvendt L-elementer med HÆL, hvor der foruden de cementfri eksemplarer også er produceret en række elementer med den såkaldte hybridblanding. Ved sidstnævnte støttemure er cementindholdet reduceret med mindst 60 %.

Energiomstilling

På nuværende tidspunkt er solcelleparken Branderwal under opførelse og forventes at være i drift i slutningen af 2023. Solcelleparken vil snart levere grøn strøm til ca. 7000 husholdninger. Men også forbindelsen til industriområdet Harselaar og dermed til Bosch Betons sted er allerede anlagt. Energeions bæredygtige ambitioner om også at anvende cementfri beton i dette projekt kommer særdeles godt til sin ret og må betragtes som en milepæl. Selvfølgelig giver solcelleparken Branderwal gerne sit (grønne) bidrag til det. Solcelleparken Branderwal er en del af Energeion, hvor også udviklingen af produktion og oplagring af grøn strøm og brint finder sted. Derudover bidrager Energeion til udviklingen af renere luftfart gennem forskning i hydrogen-elektriske droner og helikoptere.

Mere information

Vil du vide mere om dette projekt eller om, hvilke skræddersyede løsninger vi kan tilbyde med vores støttemure til jord og have? Så kontakt vores rådgivere helt uden forbindende.