Biostøttemur fremmer biodiversiteten
Bosch Beton har sammen med MVO Nederland, gartnerivirksomheden Janse & Berkhof Tuinen og idverde NL (tidligere rådgivnings- og ingeniørbureauet BTL Advies) udviklet en unik betonmur: biostøttemuren. Ud over at fungere som støttemur er muren også et levested for planter og insekter. I modsætning til andre betonmure fremmer biostøttemuren biodiversiteten, som er hastigt faldende i Holland.
Cirkulær biostøttemur
I betonmuren er der lavet udsparinger, hvor der er anbragt planter og insekthoteller. Muren optager således CO2. I et tæt samarbejde har gartnervirksomheden Janse & Berkhof og en økolog fra idverde NL udvalgt plantearterne. Der er taget højde for, at beplantningen skal være dekorativ, indeholde næring, der tiltrækker insekter, og stimulere insektbestandenes vækst. Bag muren gror planternes rødder ind i den bagvedliggende jordvold. Således kan de optage rigeligt med næring og vand. Aktivitetsstedet Klein Essen i den hollandske by Kootwijkerbroek har lavet insekthotellerne af løse trærør, som er nemme at udskifte.
Produktionen af muren med hullerne foregår ved en enkelt støbeproces, så der ikke er noget materialetab efterfølgende. Der er dog ikke gået på kompromis med støttemurens sikkerhed og kvalitet. Til produktionen af muren er der valgt råstoffer i høj kvalitet, som kan genanvendes, når muren rives ned. Det betyder, at muren er fuldstændig cirkulær.
Biostøttemurene på to gange 12 meter er opstillet på en mark (2 ha), som tilhører familien Braam i den hollandske by Voorthuizen. En stor del af denne mark skal i den kommende tid omdannes til et økologisk naturområde. Biostøttemuren (L 4 x H 1 meter, eksklusive planter og insekthoteller) kan leveres via Bosch Beton.
Biodiversitet
“Biodiversiteten i Holland er hastigt aftagende. Det har kæmpestor indflydelse på den naturkapital, som vi mennesker og vores økonomi har brug for. Virkningerne heraf ser vi hver dag, fra kvælstofproblematik til ekstreme vejrforhold. Beton-biostøttemuren er beviset på, at det godt kan lade sig gøre at tage hensyn til naturen,” siger Maria van der Heijden, direktør for MVO Nederland. En økolog fra idverde NL foretager i år målinger på to forskellige tidspunkter for at se, om antallet af insekter faktisk stiger i forhold til det tidspunkt, hvor støttemuren blev sat op.
Tværfagligt samarbejde
Idéen om biostøttemuren er opstået i Netwerk Beton, et netværk under MVO Nederland, hvor mere end 20 betonvirksomheder arbejder for en mere bæredygtig betonsektor. Takket være et tværfagligt samarbejde med betonproducenten Bosch Beton, gartnervirksomheden Janse & Berkhof Tuinen og idverde NL har der allerede fra designfasen været et samarbejde mellem forskellige ekspertiseområder. Herved er det lykkedes partnerne at udvikle et optimalt produkt.
Samfundsprogram for naturkapital
Biostøttemurprojektet er en del af det hollandske samfundsprogram for naturkapital. Her arbejder MVO Nederland sammen med det hollandske ministerium for landbrug, natur og fødevarekvalitet om at gøre erhvervslivet bevidst om, hvor meget det haster at sætte ind for vores naturkapital, bl.a. ved at indgå samarbejder.
Mere information
Vil du vide mere om dette projekt eller om, hvilke skræddersyede løsninger vi kan tilbyde med vores betonelementer til specielle anvendelsesformål? Så kontakt helt uden forbindende vores rådgivere.
Projekter på billedet
Lignende projekter
Antracitgrå betonelementer langs med A1
Bosch Beton placerede antracitvægge langs A1-motorvejen nær Bathmen. Til dette projekt blev vores støttemure fremstillet med en modificeret betonblanding i overensstemmelse med referenceprøven
Bæredygtig dæmning i Nijkerkerveen
I et nyt boligområde i Nijkerkerkerveen skulle vandet have en vigtig plads. Vores støttemure er blevet brugt til at skabe et bredt vandløb på kanten af den eksisterende landsby
Stationen Chèvremont i byen Kerkrade gøres lettere tilgængelig
Der er blevet opført særlige strukturelle mure for at kompensere for højdeforskelle på Chèvremont-stationen i Kerkrade. Strukturen på mure blev udformet på grundlag af banegårdens layout